Media centar

26. Januar- Svjetski dan obrazovanja o zaštititi životne sredine

Širom svijeta 26. Januara obilježava se Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine, koji je ustanovljen još 1972. godine kada je u Stokholmu održana prva Konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini.


Na Konferenciji je usvojena Deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, globalnim i lokalnim, kako bi se svim građanima pružile informacije neophodne za njihovo aktivno učešće u očuvanju životne sredine.


Prva Konferencija UN o životnoj sredini pokrenula je društvo na globalnom nivou da djeluje u pravcu mijenjanja svijesti o stanju u životnoj sredini, o načinu korišćenja resursa, zagađivanju i njegovim posljedicama i potrebi da se spriječi dalje degradiranje životne sredine.


Imajući u vidu probleme sa kojima se planeta svakodnevno suočava, obrazovanje o ovoj temi postaje važnije nego ikada. Iako se ekološka svijest razvija, problemi, počev od zagađenja, neracionalne upotrebe resursa, ogromne količine otpada, postaju sve kompleksniji.
Obrazovanje o zaštiti životne sredine je složen proces koji obuhvata sticanje elementarnih pojmova i znanja, razvijanje pojedinačne i kolektivne svijesti i adekvatne oblike ponašanja za zaštitu i očuvanje životne sredine. Posljednjih godina obrazovanje o životnoj sredini dobija sve veći značaj, te je potrebno uvrstiti programe posvećene tome u sve obrazovne ustanove, od vrtića do univerziteta.


Cilj obrazovanja o zaštiti životne sredine je da probudi u ljudima svijest o ekološkim problemima kako na globalnom planu tako i na lokalnom nivou, kako bi se promovisao skladan odnos između čovjeka i prirode kroz održivi razvoj i time sadašnjim generacijama omogućio kvalitetan život u prirodnom okruženju, ali i da bi se ono sačuvalo i za buduće generacije.