Media centar

Eko-fond uspješno realizovao projekat subvencionisanja nabavke električnih i hibridnih vozila za fizička lica, preduzetnike i privrednike

Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond) uspješno je realizovao Javni konkurs za dodjelu subvencija fizičkim licima, privrednicima i preduzetnicima za kupovinu električnih i hibridnih vozila (kategorije L, M1 i N1).
Visina subvencije za kupovinu električnih vozila u ovom javnom konkursu iznosila je 5.000,00 eura, a hibridnih 2.500,00 eura. Maksimalni iznos subvencije koju je korisnik mogao ostvariti za nabavku električnih vozila iz kategorije L iznosila je 20% prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 1.500,00 eura. Eko-fond je bio u mogućnosti da privrednim subjektima i preduzetnicima dodijeli sredstva za kupovinu najviše dva vozila po korisniku, a fizičkim licima za kupovinu jednog vozila.
Ovo je treći uspješno realizovani javni konkurs kojim Eko-fond sufinansira kupovinu električnih i hibridnih vozila, a sve u cilju ispunjenja strateških mjera i politika u borbi protiv klimatskih promjena podsticanjem nabavke održivih transportnih rješenja i e-mobilnosti.
I u narednom periodu Eko-fond planira da usmjeri značajnu finansijsku podršku na promovisanje i podsticanje nabavke održivih transportnih rješenja, ali i da poveća iznos podsticajnih sredstava u vidu subvencija i proširi kategorije vozila na koje se subvencija odnosi, a sve u cilju bržeg ozelenjavanja voznog parka u privatnom i javnom sektoru.