Media centar

Eko-fond objavio Javni konkurs za električna i hibridna vozila

Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond) 26. decembra 2022. godine objavio je Javni konkurs za dodjelu subvencija fizičkim licima, privrednicima i preduzetnicima za kupovinu električnih i hibridnih vozila (kategorije L, M1 i N1).

Ukupna vrijednost Javnog konkursa za dodjelu bespovratnih sredstava za kupovinu električnih i hibridnih vozila (kategorije M1 i N1) i električnih vozila (kategorija L) iznosi 50.000,00 eura.

Dostavljanje prijava počinje danom objavljivanja Javnog konkursa, i trajaće do utrošenosti raspoloživih sredstava predviđenih ovim javnim konkursom.

Visina subvencija za kupovinu električnih vozila (kategorije M1 I N1) iznosi 5.000,00 eura a hibridnih 2.500,00 eura. Maksimalni iznos subvencije koju korisnik može ostvariti za nabavku električnih vozila iz kategorije L iznosi 20% prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 1.500,00 eura.

Pod novim vozilom smatra se ono vozilo koje nije bilo u upotrebi i prva registracija vozila nakon proizvodnje nije izvršena prije 1. januara 2022. godine. Predmet Javnog konkursa su nova vozila nabavljena na području Crne Gore od ovlašćenih prodavaca automobila, kao i uvezena nova vozila - navode iz Eko-fonda i ističu da se subvencije ne odnose na kupovinu električnih bicikala i trotineta.

Eko-fond dodjeljuje sredstva za kupovinu najviše dva vozila po korisniku za privredne subjekte i preduzetnike, dok fizičkim licima Eko-fond dodjeljuje sredstva za kupovinu jednog vozila.

Korisnici subvencije će biti obavezni zadržati u vlasništvu i korišćenju subvencionisano vozilo. Korisnik ne smije otuđiti motorno vozilo koje je nabavio posredstvom dodijeljenih sredstava u periodu od dvije godine, koji se počinje računati od datuma prve registracije vozila, u suprotnom isti je obavezan izvršiti povraćaj dodijeljenih sredstava - zaključuju iz Eko-fonda.

Rezultati konkursa biće objavljeni na sajtu Eko-fonda (www.eko-fond.me), na kom se mogu pronaći i detaljne informacije o uslovima javnog konkursa i procedure prijavljivanja sa prijavnim obrascima.


Kompletna dokumentacija dostupna je na linku:
https://www.eko-fond.me/me/javni-konkursi/javni-pozivi/

Dodatne informacije mogu se dobiti na telefon +382 20 262 933 (Lidija Škatarić), ili e-poštom na adresu: projekti@eko-fond.me.