Media centar

Konferencija 4ADA Dobro upravljanje i pametno gospodarenje otpadom

Rukovoditeljka Službe za projekte životne sredine i klimatske promjene dr Ana Pavićević i saradnica u službi za projekte zaštite životne sredine i klimatske promjene Eko-fonda Duška Ljiljanić, u ime Eko-fonda, su 27. maja učestvovale su na konferenciju 4ADA „Dobro upravljanje i pametno gospodarenje otpadom“, koja je održana u Čapljini, Bosna i Hercegovina.

Na regionalnoj konferenciji su doneseni konkretni Zaključci o dobrom i pametnom upravljanju otpadom, a okupila je ugledna imena iz svijeta nauke, ekonomije i politike, kao i brojne stručnjake iz oblasti upravljanja otpadom iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Mađarske.
"U vremenu energetske krize čiji smo svjedoci teško je povjerovati da svakodnevno u otpadu nepovratno odlažemo ogromne količine sirovina i energenata pri tome ne razmišljajući da odbacujemo neiskorišten vrijedan resurs'', poručeno je na samom otvaranju konferencije.

''Otpad je gorući globalni problem današnjice u cijelomu svijetu, tako i u BiH. Čapljinska ”ADA” jest legalna, ali je potpuno neadekvatna deponija i s obzirom na prijetnje koje ona objektivno nosi po okoliš i zdravlje ljudi, želimo osvijestiti i širu javnost i mjerodavne instance vlasti na svim razinama, kako u BiH tako i u susjedstvu, da to nipošto nije problem Čapljine, nego potencijalna opasnost za cijelu regiju pa i za južni prostor Republike Hrvatske'', poručila je Ana Buljubašić, predsjednica organizacijskog odbora konferencije.