Media centar

Ekološko edukativna radionica povodom Dana planete Zemlje

Povodom obilježavanja jednog od najznačajnijih ekoloških datuma - Svjetskog dana planete Zemlje, predstavnici Eko-fonda su u srijedu, 27. aprila u vrtiću “Mogli” koji funkcioniše u sklopu JPU “Đina Vrbica” održali ekološko-edukativnu radionicu pod sloganom “Očuvajmo našu planetu”.
U okviru radionice, predstavnici Eko-fonda su najmlađe prvo upoznali sa značajem međunarodnog dana planete Zemlje u cilju skretanja pažnje na značaj očuvanja prirode i spriječavanja negativnih posljedica po životnu sredinu. Nakon toga su održali edukaciju o ekologiji i njenom značaju kao i razvijanje pozitivnog stava prema prirodi. Glavni cilj je bio usvajanje zdravih navika od kojih zavisi naša budućnost i razvijanje odgovornosti prema sebi i našoj planeti.
Sve je počelo zanimljivom društvenom igrom „Ekologija“ gdje su djeca kroz igru obnovili i naučili na koji način možemo da pomognemo našoj planeti Zemlji. Kroz ovu radionicu učenici su naučili važnosti procesa fotosinteze, raznovrsnosti i značaja biljnog i životinjskog svijeta koji nas okružuje, načinima odvojenog prikupljanja i pravilnog odlaganja otpada, važnosti reciklaže, štetnosti upotrebe plastičnih proizvoda, borbe protiv klimatskih promjena, kao i uloge svih nas, posebno mladih, u doprinosu očuvanja i zaštite životne sredine. Nakon toga uslijedio je kviz znanja u cilju da djeca provjere i prošire svoje ekološko znanje.
Na kraju predivnog dana zajedničkom fotografijom i podjelom poklona - saksija i sjemena peršuna i bosiljka, željela se prenijeti poruka i podstaći djeca da vode brigu o biljkama, kao veoma važnim živim bićima koji nam omogućavaju život na Zemlji, kao i da prepoznaju svoj značaj u zaštiti životne sredine još od malih nogu.