Media centar

Dan planete Zemlje

Dana 22. aprila obilježava se Međunarodni dan planete Zemlje kako bi se skrenula pažnja na značaj očuvanja i zaštite prirode i spriječile negativne posljedice ljudskih aktivnosti na životnu sredinu. Dan planete obilježava se od 1970. godine, a 2009. godine Generalna skupština UN donijela je Rezoluciju A/RES/63/278 kojom želi da istakne globalni značaj obilježavanja ovog datuma, kako bi se upozorilo na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama zbog razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Klimatske promjene dospjele su u žižu javnosti nakon nekoliko uzastopnih godina upozoravanja javnosti o ovoj prijetnji po zdravlje planete i njenog stanovništva.

Prema najnovijim statistikama, resursi planete zemlje su na izmaku uslijed neracionalnog korišćenja, nemara i prenaseljenosti. U ovom trenutku je potrebna još jedna i po Zemlja da bi se zadovoljile potrebe trenutne rastuće populacije.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planete Zemlje je „Uložimo u našu Zemlju”, sa akcentom na klimatske promjene.

Ljudi su nesumnjivo najveći krivci za promjenu klime cijele planete i narušavanje prirodne ravnoteže svojim aktivnostima: doprinoseći klimatskim promjenama (globalno zagrijavanje uslijed „efekta staklene bašte“), krčenju šuma, gubitku staništa, trgovini i krivolovu, neodrživoj poljoprivredi, zagađenju vode, vazduha i zemljišta, gubitka biodiverziteta, itd.

Svako ima ulogu u zaštiti životne sredine, bez obzira na zanimanje“, rekao je Ghaamid Abdulbasat, regionalni koordinator Mreže podsaharske Afrike. „Postati ekološki svjestan znači promjeniti svoju dnevnu rutinu na svakom nivou – ličnom, porodičnom, društvenom i političkom donošenju odluka“, rekao je on, pozivajući sve ljude da svoje navike učine održivijim.

Širom svijeta organizuju se raznovrsne akcije i manifestacije, koje imaju za cilj podizanje svijesti o neophodnosti čuvanja i zaštite nešeg jedinog doma, planete Zemlje. Rješenje mnogih ekoloških problema se može naći u obrazovanju. Obrazovanje je proces koji traje cijelog života, nikad nije kasno! Obrazujmo sebe i druge, kako bismo na taj način mogli da spasemo sopstveni dom – planetu Zemlju! Shodno tome, Eko-fond će se pridružiti globalnoj kampanji proslave Svjetskog dana planete Zemlje, kroz održavanje edukativne radionice u Javnoj predškolskoj ustanovi “Đina Vrbica”, a sve u cilju usvajanja zdravih i ekoloških stilova života kako bismo za posljedicu imali odgovorno ponašanje u odnosu na životnu sredinu.