Media centar

Svjetski dan vlažnih staništa

Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti (Ramsar konvencija) nastala je kao plod borbe za zaštitu vlažnih područja 2. 02. 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru, a dan usvajanja konvencije proglašen je i Svjetskim danom vlažnih staništa. Ciljevi Ramsarske konvencije su da se zaustavi gubitak vlažnih staništa širom svijeta i da se kroz mudro korišćenje i upravljanje očuvaju ona koja su ostala. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opšte očuvanje močvara na vlastitoj teritoriji i predstavlja okvir za međunarodnu saradnju u zaštiti i održivom korišćenju vlažnih staništa.

U Crnoj Gori trenutno postoje tri Ramsar područja: Nacionalni park Skadarsko jezero koje je 1995. godine upisano na Ramsar listu, Tivatska solila upisana 2013. i Ulcinjska solana 2019. godine.

2. februar 2022. je prva godina u kojoj će se Svjetski dan močvarnih staništa obilježavati kao međunarodni dan Ujedinjenih nacija, nakon što ga je usvojila Generalna skupština 30. avgusta 2021. u rezoluciji koju je potpisalo 75 država članica. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana vlažnih staništa je ,,Wetlands Action for People and Nature” i naglašava važnost “akcija” koje osiguravaju očuvanje i održivo korišćenje močvara.

Močvare su od vitalnog značaja za očuvanje planete i ljudskog blagostanja, a između ostalog predstavljaju kolijevke biološke raznovrsnosti. Dodatna vrijednost vlažnih staništa se vezuje i za ekosistemske usluge koje pružaju: obnavljanje zaliha podzemnih voda, učvršćivanje obala, odbrani od poplava, zadržavanje hranljivih materija i sedimenata, ublažavanja klimatskih promjena i prečišćavanje vode, itd. Ova područja predstavljaju značajan potencijal za razvoj turizma i rekreacije.
Javna kampanja koju sprovodi Sekretarijat Ramsarske konvencije tokom proslave Svjetskog dana vlažnih staništa je apel da se uloži finansijski, ljudski i politički kapital kako bi se svjetske močvare spasile od nestajanja i obnovile one koje su degradirane.

Upravljanje vlažnim staništima globalni je izazov, stoga Eko-fond u cilju u cilju promocije vlažnih staništa i podizanja svijesti o njihovom značaju poziva sve slojeve društva, institucije i organizacije na akciju i razmišljanje kako bi se spriječila dalja degradacija ovih najugroženijih ekoloških sistema zbog isušivanja, zagađivanja i prekomjernoga iskorišćavanja njihovih resursa.