Media centar

Otvaranje Climathon Podgorica

-Već početkom sledeće godine planiramo objavljivanje novog javnog poziva za dodjelu subvencija prilikom kupovine električnih i hibridnih vozila, a radimo na tome da ovoga puta iznos subvencija povećamo, koliko god to bude moguće - kazao je Direktor Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond) Draško Boljević, učestvujući na otvaranju dvodnevnog takmičenja Climathon Podgorica - jedinstveni hakaton za klimatske promjene u Crnoj Gori, koje je proteklog vikenda održano u Podgorici pod sloganom ‘’(S)kreni zeleno’’.

-Tema koja nas je spojila je javni poziv koji smo odradili početkom godine, a koji se odnosio na subvenciju prilikom kupovine električnih i hibridnih vozila i koji je bio prvi projekat takve vrste u Crnoj Gori. Tim koji je radio na tom projektu vodio je računa da bude koncipiran tako da se pruži prilika svakom zainteresovanom građaninu i privrednom subjektu - kazao je direktor Boljević.

Direktor Boljević je dodao je i da je zainteresovanost za subvencije koje se odnose na kupovinu hibridnih vozila bila znatno veća, nego za električna vozila, te da su se te subvencije teže realizovale. On je naglasio da je to izazov na kom se u budućnosti mora raditi u saradnji sa većim brojem državnih institucija.

-U narednom period radićemo na kreiranju infrastrukture, prvenstveno punionica, ali moramo povećati i iznos subvencija, s obzirom na standard naših građana koji je jednostavno takav da kupovinu električnog auta može da priušti još uvijek mali broj građana i privrednih subjekata, zato što se radi o apsolutno velikom iznosu - kazao je direktor Boljević, napominjući da još uvijek u nekim gradovima nema punionica za električne automobile, te da ih je vrlo malo u primorskim gradovima.

Prema njegovim riječima Eko-fond uveliko radi na promociji obnovljivih izovra energije, jer je u pitanju potencijalni problem za cijelu planetu. Kazao je da je u septembru zaključen javni poziv koji se odnosio na subvencionisanje nabavke fotonaponskih sistema i dodao da će do kraja ove godine biti raspisan još jedan sličan javni poziv namijenjen privredi i poljoprivredi.  

-Ovoga puta smo modifikovali sam projekat, pa ćemo njime obuhvatiti i Off-grid sisteme, kroz koji ćemo subvencije ponuditi poljoprivrednim gazdinsvima, katunima i slično koji se nalaze van elektrodistributivne mreže - kazao je direktor Boljević, koji je istakao važnost partnestva Eko- fonda sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) u projektu “Solari 3000+ i Solari 500+”

Istovremeno se, istakao je, u Eko-fondu radi i na projektima iz oblasti zaštite životne sredine.  

-Suština je da se svaki projekat koji budemo radili ogleda u davanju subvencije građanima i privredi s jedne strane, a prilikom sprovođenja projekata iz oblasti životne sredine u davanju subvencije državnim institucijama i ogranizacijama čija je osnovna uloga zaštita žiovtne sredine - zaključio je direktor Boljević.

Na takmičenju Climathon, koje je 27. i 28. novembra održano u NEST Coworking prostoru u Podgorici, učešće je uzelo 10 unaprijed izabranih timova sa ciljem poboljšanja kvaliteta života kroz prizmu rješavanja problema saobraćaja. Otvaranje takmičenja okupilo je i predstavnike Ministarstva ekologije, Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj i Sekretarijata za saobraćaj ispred Glavnog grada, Eko-fonda, Agencije za zaštitu životne sredine i mnoge druge.

Događaj je otvorila šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa.

-Jedan od stubova Evropskog zelenog dogovora je transformacija transportnog sektora ka održivijim rješenjima koja su ugljenično neutralna. Istovremeno, prevoz mora biti dostupan i pristupačan za sve. Ovo nije lak zadatak i zato se oslanjamo na vas, ljude koji učestvuju u inicijativama kao što je Climathon, ljude pune novih ideja i inovativnih načina kako ih sprovesti. Sa svojim znanjem o digitalnim tehnologijama i entuzijazmom da donesete pozitivne promjene u društvu, vi ste naša najbolja nada da se izborimo sa kompleksnim problemom klimatskih promjena - rekla je ambasadorka.

Takmičarima i svim gledaocima live programa Climathon Podgorica događaja na društvenim mrežama, obratila se i stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.

-Potrebna nam je nova generacija profesionalaca različitih profila koji, ukoliko se udruže, mogu razviti rješenja i ubrzati promjene i transformaciju koja će rezultirati razvojem urbanih sredina koje koriste manje resursa da bi zadovoljile rastuće potrebe društva - navela je Gašparikova.

Budući da je ovogodišnja tema Climathon događaja bila rješavanje problema saobraćaja, svečano predstavljanje izazova pripalo je državnom sekretaru u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoranu Radunoviću.

-S obzirom na to da je saobraćaj jedan od nosilaca ekonomske aktivnosti, ne možemo ga posmatrati kao nešto što je potrebno eliminisati, već ga usmjeriti u pravcu održive mobilnosti. Cilj je povezati ljude i privredu na način koji će smanjiti štetne efekte sistema saobraćaja - zaključio je Radunović.

Kako Glavni grad učiniti boljim kada je u pitanju saobraćaj, u uvodnom dijelu obratila se i sekretarka Sekretarijata za saobraćaj ispred Glavnog grada, Lazarela Kalezić i navela da je cjelokupna orjentacija Glavnog grada usmjerena na definisanje opšteg okvira i stvaranje preduslova kako bi građani imali alternativu kada je mobinost u pitanju.

-Mi smo usmjerili svoje aktivnosti upravo na modernizaciju linijskog prevoza putnika, takođe na afirmaciju biciklističkog prevoza i, naravno, orjentaciju da hodanje ponovo postane češći oblik naše mobilosti - objasnila je Kalezić.

Podsjetimo,Climathon je globalni pokret Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), koje je 2015. godine pokrenuo Climate-KIC, kako bi omogućio predstavnicima lokalnih institucija i građanima da se okupe na jednom mjestu i zajednički predlažu rješenja za ekološke izazove sa kojima se njihova zajednica suočava.

Inače, Climathon u Crnoj Gori organizuje NVO „Gnijezdo“, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Glavnim gradom, UNIQA osiguranjem, Privrednom komorom Crne Gore, Erste bankom, Eko Fondom, kompanijama Glovo i Red Bull.