Media centar

Eko fond i EPCG potpisali sporazum za projekat ‘Solari’

Izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond) Draško Boljević i izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta SOLARI 3000+ i SOLARI 500+. Ugovorom je definisano da će strane potpisnice zajednički finansirati realizaciju Projekta tako što će EPCG obezbijediti 80 odsto, a Eko-fond 20 odsto ukupnih sredstava potrebnih za realizaciju Projekta.

Iz sredstava Eko-fonda, koja se obezbjeđuju shodno odrebama Zakona o životnoj sredini i Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena, uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore, obezbijediće se petina sredstava za realizaciju Projekta, kroz dodjelu subvencije za ugradnju foto-naponskih panela za domaćinstva, pravna i fizička lica.

– Sa današnjim potpisivanjem Sporazuma, EKO fond obavlja jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je ulaganje u projekte koji se odnose na energetsku efikasnot i obnovljive izvore energije čime smo mi veliki dio svoje poslovne misije ispunili. Uz sve ove benefite za građane i privredu, EKO fond kao mlada organizacija skupila je snagu i volju i želju i spremna je da učestvuje u ovom projektu do kraja, jer smatramo da će ovo biti odskočna daska u daljem razvoju EKO fonda. Želim da se zahvalim Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i EPCG, koji su nas od prvog dana uključili i slobodno mogu reći bili smo partneri u cijeloj ovoj priči i nadam se da ćemo saradnju nastaviti u tom duhu, kazao je Boljević.

Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaposkih sistema kod domaćinstаva i privrednih subjekata, emisija ugljen dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

– Stavljanjem potpisa na Sporazum između EPCG i EKO fonda, mi danas zapravo pišemo nove stranice energetskog razvoja i početka energetske revolucije u Crnoj Gori. Projekat Solari 3000+ i 500+ je projekat koje je bez dileme u korak sa vremenom, rame uz rame sa savremenim državama Evrope i svijeta. Realizacija nešeg zajedničkog projekta koji je prepoznala i podržala Vlada Crne Gore, imajući u vidu energetske izazove, nasušna je potreba naših građana, naše kompanije i naše države, istakao je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Izrazio je uvjerenje da je ovo projekat koji će biti samo ulaznica za masovnu ugradnju solarnih panela u godinama pred nama.

– Dovesti građane u situaciju da pod veoma povoljnim uslovima dobiju besplatnu električnu energiju i postanu proizvođači za svoje domove, zaista je ponos svake energetske kompanije. EKO fond, kao naš partner na ovom projektu, omogućiće građanima subvenciju od 20 odsto, a EPCG dugoročnu otplatu. Dakle, sve je obezbijeđeno i prilagođeno budžetu naših građana, naglasio je Rovčanin.

Predsjednik Projektnog odbora SOLARI 3000+ i 500+ i predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, naglasio je da će Javni poziv za građane, fizička i pravna lica, vlasnike privrednih pogona biti objavljen 1. novembra ove godine, a da će otvaranje ponuda na tenderu za opremu uslijediti za desetak dana.

– Ovo je projekat u kojem su svi pobjednici i u kojem svi dobijaju, a najviše građani koji će dobiti modernu tehnologiju sa periodom otplate do osam godina i mjesečnom ratom koja neće biti veća od njihovog dosadašnjeg prosječnog računa, a nakon toga koristiće električnu energiju besplatno. Na dobitku će biti i EKO fond, koji pokreće snažni investicioni ciklus u kojem će se izgraditi objekti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvoru energije i praviti određene restrikcije u emisiji CO2. U svakom slučaju mislimo da je ovo istorijska šansa za Crnu Goru da iskoristi svoje resurse, a za EPCG još jedna potvrda da može da bude lokomotiva sveukupnog razvoja. Ovo je samo prva faza projekta, jer ukoliko se pokaže veliko interesovanje za ugradnju fotonaponskih sistema, a nema logičnog razloga da tako ne bude, planiramo da proširićemo projekat na još 4000 ili 5000 novih domaćinstava i privrednih objekata. Ovaj projekat jednostavno ne bi trebalo završiti dok se svakom domaćinstvu i svakom građaninu Crne Gore ne damo šansu da koriste električnu energiju iz fotonaponskog sistema, kazao je Đukanović.

Đukanović je podsjetio i na to da je osnovana firma „EPCG-Solar-gradnja“ koja će izvoditi radove koji su planirani ovim projektom i očekujemo da ćemo zaposliti između 400 i 500 građana, koji će, kako je rekao, dobiti priliku da rade u eminentnoj kompaniji.

Realizacija Projekta doprinijeće, između ostalog, promovisanju pristupa povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije i mjera energetske efikasnosti uz smanjenje emisija CO2, te unaprijediti stanje životne sredine, dati doprinos energetskoj tranziciji, koja se ogleda u smanjenju korišćenja fosilnih goriva – uglja i nafte u proizvodnji električne energije i njihovom supstitucijom obnovljivim izvorima energije. Takođe, realizacija Projekta donijeće značajne benefite velikom broju domaćinstava i značajnom broju pravnih lica, kroz mogućnost kupovine i ugradnje foto-naponskih panela do 10kw, odnosno do 30kW, i proizvodnje energije za sopstvene potrebe, te u slučaju proizvodnje viška energije istu distribuiraju u sistem, odnosno da od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.

Direktor Direktorata za energetiku u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović smatra da je ovo projekat koji u energetskom smislu predstavlja novitet, ali i prvi značajniji poduhvat za sve u crnogorskom energetskom sektoru.

– EPCG prepoznali smo još odavno kao lokomotivu razvoja ne samo energetike nego čitave ekonomije Crne Gore i nadamo se da će tako i ostati. Vidimo ogromnu želju i snagu kod novog menadžmenta da se što prije realizuju svi projekti koji su u prethodnom sistemu bili zaboravljeni. Ta želja i to zajedništvo svih nas, kako iz EPCG, tako i EKO fonda i svih ministarstava koja su uključena u sve ovo je nešto što nas vuče i što će doprinijeti da se svi ovi projekti što prije realizuju. Svi se nadamo da je ovo samo prva faza u realizaciji znatno većeg stepena solarizacije Crne Gore, jer ako se ova faza brzo i dobro realizuje već krajem sljedeće faze uzđemo u fazu 5000+ za domaćinstva i 1000+ kada su u pitanju privredni objekti, kazao je Perunović.

EPCG je do sada raspisala medjunarodni poziv za finansiranje projekata i ubrzo će se znati rezultati, takođe raspisan je tender za nabavku opreme, osnovano preduzeće SOLAR GRADNJA za potrebe realizacije projekta, a početkom novembra očekuje se raspisivanje Javnog poziva za građane u kojem će biti definisani uslovi i način prijave za učešće u projektu.

U realizaciji Projekta važnu ulogu imaju Komisija za investicije u energetskom sektoru, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo kapitalnih investicija, lokalne samouprave i CEDIS.